Bu konu gerçek dünya bakış açısıyla ilgilidir.
Bu konu Black Mesa Olayı dönemiyle ilgilidir.
Bu, öne çıkan bir makaledir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Half-Life

From Combine OverWiki, the original Half-Life wiki and Portal wiki
Jump to: navigation, search

Bu konu gerçek dünya bakış açısıyla ilgilidir.
Bu konu Black Mesa Olayı dönemiyle ilgilidir.
Bu, öne çıkan bir makaledir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Bu makale ilk oyun hakkındadır. Genel seri için, Half-Life ve Portal evreni makalesine bakın.

Steam portrait hl1.jpg
Half-Life
Geliştirici(ler)

Valve Corporation

Yayın tarihi
  • Windows:

19 Kasım 1998[1]

  • PlayStation 2:

14 Kasım 2001[2]

  • macOS, Linux:

Beta: 28 Ocak 2013[3]
Kararlı: 14 Şubat 2013[4]

Tür(ler)

Birinci Şahıs Nişancı

Mod(lar)

Tek oyuncu, çok oyunculu

Platform(lar)

Windows, PlayStation 2, macOS, Linux

Değerlendirme(ler)

ESRB: M (Mature)[5]

Dağıtım

Sierra On-Line (önceden)
Electronic Arts
Steam

Sistem ger.

500 MHz işlemci, 96 MB RAM ve 16 MB ekran kartı

Girdi

Klavye ve fare (PC)

Motor

GoldSrc

Seri

Half-Life

Yazar(lar)

Marc Laidlaw

Besteci(ler)

Kelly Bailey

Önceki oyun

Half-Life: Day One

Sonraki oyun

Half-Life: Uplink

"Koş. Düşün. Vur. Yaşa."
Half-Life reklam sloganı[src]

Half-Life, bilim insanı Gordon Freeman'ın bakış açısıyla oynanan bir bilim kurgu birinci şahıs nişancı oyunudur. Valve Software tarafından Microsoft Windows için tasarlanan oyun, Quake motorunun GoldSrc adlı oldukça değiştirilmiş bir sürümünü kullanır.[6][7]

Konu[edit]

Half-Life'ta oyuncular, kuramsal fizik alanında yeni bir MIT mezunu ve aynı zamanda Black Mesa'da yeni bir çalışan olan ana karakter Dr. Gordon Freeman'ın rolünü üstlenir. Korkunç derecede ters giden bir deneyden sonra tesisi alt üst eden bir Yankılaşım Çağlayanı (görünüşte tamamen hayali bir olay) ortaya çıktığında, Xen olarak bilinen başka bir dünyanın yaratıkları bu boyutsal çatlaklardan girerken Gordon, uzaylı istilasına uğramış tesisten kaçmak için savaşmalıdır.

Oyun, Mayıs 200-'de, ABD, New Mexico'nun ücra bir bölgesinde, Black Mesa Araştırma Tesisi'nde geçmektedir; bu tesis Los Alamos Ulusal Laboratuvarı ve Bölge 51 ile birçok benzerlik taşıyan kurgusal bir tesistir.

Freeman yaralılara yardım bulmak için harap tesisten çıkmaya çalışırken, kısa süre sonra iki taraf arasında kaldığını keşfeder: düşman uzaylılar ve Freeman'la Black Mesa Bilim Ekibi'nin geri kalanının ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere olayı örtbas etmek için gönderilen, bir askeri güç olan Tehlikeli Ortam Mücadele Birimi. Oyun boyunca düzenli olarak G-Man olarak bilinen gizemli bir şahsiyet belirir ve görünüşe göre Freeman'ın ilerlemesini gözlemler. Nihayetinde Gordon, hayatta kalan bilim insanları ve güvenlik görevlilerinin işbirliğini kullanarak gizemli Lambda Tesisi'ne doğru yol alırken, bir grup bilim insanı onu yabancı dünya tarafındaki boyutsal yarığı açık tutan yaratık Nihilanth'ı yok etmesi gereken yabancı dünya Xen'e ışınlar.

Half-Life'ın konusu aslında bilgisayar oyunları Doom ve Quake (her ikisi de id Software tarafından yapılmıştır), Stephen King'in kısa romanı The Mist ve The Outer Limits'in "The Borderland" adlı bölümünden esinlenmiştir. Valve'ın şirket içi yazarı, Dad's Nuke ve The 37th Mandala kitaplarını yazan Marc Laidlaw daha sonra olay örgüsünü geliştirmiş ve genişletmiştir. Bununla birlikte, oyunun en ayırt edici yönü olay örgüsünün kendisi değil, oyuncuya sunulma şeklidir.

Oyun, hikayeyi ara sahneler yerine oyunun bir parçası olarak entegre edilmiş senaryolu dizilere katarak anlatır. Bu diziler, Yankılaşım Çağlayanı gibi ana olay örgüsünün tanıtımından, oyuncuyu bir seviyenin özellikle zor bir kısmına getirmeye kadar uzanır. Bu tarz sunumun amaçlanan sonuçlarından ikisi, oyuncunun oyuna kendini kaptırma oranını artırmak ve ilgisini baştan sona devam ettiren bitişik bir anlatıyı sürdürmekti. Bu, o zamanki oyunlardan farklıydı, Half-Life'ı ayrı kılıyordu ve yıllarca sürecek kuralları tanımlıyordu.

Valve, oyuncunun kendini oyuna kaptırma duygusunu arttırmak için, oyuncunun kendi karakterini duymasını ya da görmesini engellemek ve monologlar sırasında bile Gordon'ı kontrol etme yeteneğini nadiren kaybetmesini sağlamak gibi etkenler uygulamıştır. Oyunun bu sürekli deneyimi, oyuncuların kim olarak oynadıklarını bilmelerini sağlarken, neredeyse Gordon rolünü tamamen yerine getirmelerine ve özelleştirmelerine izin vermiştir. Senaryolu diziler, oyuncuyu oyuna daldırarak akışı sürdürürken, diğer çağdaş oyunlardaki ara sahneler genellikle önceki oyun bölümlerinden sapma oluşmuştur. Half-Life bölümleri, yüklemeden kaynaklanan uzun kesintileri en aza indirmek için küçük bölümlere ayrılmıştır.

Karakterler[edit]

Düşmanlar[edit]

Silahlar[edit]

Geliştirme[edit]

Bir bebeğin gözünde Lambda logosu bulunan evvel tarihli tanıtım afişi.

Half-Life, 1996 yılında eski Microsoft çalışanları Mike Harrington ve Gabe Newell tarafından kurulan Kirkland, Washington merkezli geliştirici Valve Software'in ilk ürünüdür. Korku temalı bir 3D aksiyon oyunu konseptine karar verip Quake motorunu id Software'den lisanslamışlardır. Valve, sonunda motoru büyük ölçüde değiştirip özellikle iskelet animasyonu ve Direct3D desteği eklemiştir; bir geliştirici daha sonraları motor kaynak kodunun yüzde yetmişinin yeniden yazıldığını belirtmiştir.[8] İlk başlarda, Valve bir yayıncı bulmakta güçlük çekmiştir, birçok yayıncı projenin video oyun endüstrisine yeni gelenlerin yönettiği bir stüdyo için "fazla iddialı" olduğuna inanıyordu. Bununla birlikte Sierra On-Line, özellikle Quake motorunu temel alan bir 3D aksiyon oyunu yapmakla çok ilgileniyordu ve bu yüzden onlarla tek oyunluk bir anlaşma imzalamıştır.

Half-Life'ın özgün kod adı, oyun için ilham kaynağı olan Stephen King'in romanı The Mist'in Arrowhead askeri üssünden alan Quiver'dı. Gabe Newell bir röportajda Half-Life adının klişe olmadığı, temayı çağrıştırdığı ve buna karşılık gelen görsel bir simgeye sahip olduğu için seçildiğini açıklamıştır: yarı ömür denklemindeki bozunma sabitini temsil eden Yunanca harf lambda.

Half-Life'ın halka açık ilk gösterileri 1997'nin başlarında gelmiştir; o yıl Electronic Entertainment Expo'ya damgasını vurmuştur ve burada esas olarak animasyon sistemini ve yapay zekayı göstermişlerdir. Valve Software, Ağustos 1997'de oyunun karakterleri, hikayesi ve bölüm tasarımı üzerinde çalışması için bilim kurgu yazarı Marc Laidlaw'u işe almıştır. Half-Life'ın aslında Quake II ile rekabet etmek için Kasım 1997'de yayınlaması planlanmıştır[9], ancak Valve oyunun önemli bir gözden geçirmeye ihtiyaç duyduğuna karar verince ertelenmiştir.

Edge'in 2001 tarihli "Making of ..." (Sayı 105) sayısında Newell, ekibin bölüm tasarımıyla ilgili ilk zorluklarını tartışmıştır. Umutsuzluk içinde, tasarımcıların şimdiye kadar ortaya çıkardığı her silah, düşman, senaryo dizisi ve bölüm tasarım tuhaflığını içeren tek bir bölüm haline getirilmiştir. Bu tek bölüm, stüdyoya oyuna devam etmesi için ilham vermiştir. Sonuç olarak stüdyo, piyasaya sürülene kadar geçen yıl boyunca oyunun yapay zekasını ve bölümlerini tamamen elden geçirmiştir. E3 1998'de fuarında "En İyi PC Oyunu" ve "En İyi Aksiyon Oyunu" için Oyun Eleştirmenleri Ödülü verilmiştir. Oyun 1998 yılının Kasım ayında piyasaya sürülmeden önce birkaç kez ertelenmiştir.

Yorum[edit]

PlayStation 2 kapağı.

Oyun, büyük beğeni topladığı 1997 Electronic Entertainment Expo'da ilk kez büyük kamuoyu önüne çıkmıştır.

Yayınlandığında, eleştirmenler genel sunumunu ve çok sayıda senaryo dizisini övmüş ve 50'den fazla PC Yılın Oyunu ödülü kazanmıştır.[10][11] Oynanışı yıllarca birinci şahıs nişancı oyunlarını etkilemiş ve o zamandan beri tüm zamanların en iyi oyunlarından biri olarak kabul edilmiştir.[12] Aralık 2008 itibariyle, Half-Life 9.3 milyon kopya satmıştır.[13] 14 Temmuz 2006 itibariyle, Half-Life serisi 20 milyondan fazla satmıştır.[14] GameSpy'ye göre Half-Life, Eylül 2008 itibarıyla Half-Life 2'den de önde en çok oynanan çevrimiçi PC oyunuydu (MMORPG'ler hariç).[15] Oyunun 10. yıl dönümünü kutlamak için Valve, Half-Life'ın fiyatını 19 Kasım 2008'de üç gün boyunca 9,99 ABD dolarından 0,98 ABD dolarına düşürmüştür.[16]

Çoklu oyuncu[edit]

Oyun, herkes tek başına biçiminde bir ölüm maçı modu ile yayınlanmıştır. Bu durum, Haritayı Kap modu ile Opposing Force'ta tekrar görülmüştür. Hayranlar tarafından çok iyi şekilde karşılanmış ve sayısız mod ile haritayı ortaya çıkarmıştır. Hikaye modundan çok daha hızlı bir şekilde oynanmaktadır. Bugün hâlâ çok sayıda oyuncusu vardır.

Portlar[edit]

Ana makale: Half-Life ports/tr

Windows sistemleri için ilk sürümünden sonra, Playstation 2, Macintosh ve Dreamcast dahil olmak üzere ek platformlar için birkaç Half-Life portu geliştirilmiştir. Sadece Playstation 2 portu yayınlanmış olup, geri kalanı kâr endişeleri nedeniyle iptal edilmiştir.

Genişlemeler[edit]

PC sürümü için geliştirici Gearbox Software tarafından yapılan iki genişletme paketi piyasaya sürülmüştür: Half-Life: Opposing Force (1999) ve Half-Life: Blue Shift (2001). Opposing Force, Half-Life'ın hikayesinin olayları sırasında oyuncuyu Black Mesa'ya geri götürür ancak bu sefer olayı örtbas etmek için gönderilen ABD askerlerinin bakış açısından görülür. Birkaç yeni silah, hem dost hem de düşman yeni karakterler (sırasıyla güvenlik görevlisi Otis Laurey ve Irk X uzaylıları) ve tesisin daha önce görülmemiş yeni alanlarını tanıtmıştır. Genişletme, Half-Life'tan çok daha kısadır ve özgün oyunun on dokuz bölümüne karşılık on bir bölüme sahiptir.

Blue Shift, oyuncuyu bir kez daha Half-Life'ın hikayesine döndürür ama bu kez tesisin güvenlik görevlilerinden biri olarak. Blue Shift başlangıçta, iptal edilen Dreamcast sürümü için bir bonus görev olarak geliştirilmiş ve Half-Life, Opposing Force ve yeni Blue Shift içeriğinin görünümünü güncelleyebilen isteğe bağlı bir Yüksek Çözünürlüklü Paket ile birlikte gelmiştir. Özellikle modellerin poligon sayısı ve doku çözünürlükleri arttırılmış ve oyun içi seslerde, özellikle de Pompalı Tüfek'te bazı değişiklikler yapılmıştır. Blue Shift, Opposing Force'a kıyasla nispeten az yeni içeriğe sahiptir: birkaç model dışında (ceketsiz bilim insanları ve güvenlik görevlileri, Otis ve Dr. Rosenberg) tüm içerik özgün Half-Life'ta zaten mevcuttur.

Decay, Gearbox'ın yalnızca Half-Life'ın PlayStation 2 sürümünün yanında yayınlanan bir başka genişlemesidir. Eklenti, iki oyuncunun bulmacaları çözebileceği ve Black Mesa'daki birçok düşmana karşı savaşabileceği ortak bir oyun içerir.

Devam oyunları[edit]

Devam oyunu Half-Life 2, sonunda Mayıs 2003'te E3'te ortaya çıkana kadar sadece bir söylentiydi ve ortaya çıkınca oyunu çevreleyen bir heyecan fırtınası ateşlemiştir. Oyuncu bu sefer, Black Mesa olayından birkaç yıl sonra geçen baskıcı bir yabancı rejime karşı bir isyanın parçası olarak savaşması gerektiği Şehir 17 distopyasında, tekrar Gordon Freeman rolünü üstlenir. Bir dizi tartışma ve gecikmeden sonra, Half-Life 2, 16 Kasım 2004'te yayınlanmıştır.

Half-Life 2: Episode One, Ekim 2007'de piyasaya sürülen Half-Life 2: Episode Two ile birlikte senaryoya kaldığı yerden devam eder. Half-Life 2'nin hikayesini sona erdirecek olan final bölümünün yayınlanması için herhangi bir tarih belirlenmemiştir.

Modlar[edit]

Half-Life, piyasaya sürüldükten sonra, küçük bir kısmı da Valve Software'den destek ve teşvik aldığından dolayı bağımsız oyun geliştiricilerinden tutkulu bir destek görmüştür. Oyunun geliştirilmesi sırasında kullanılan bölüm tasarım aracı Worldcraft, oyun yazılımına dahil edilmiştir. Oyuna eşlik eden basılı materyaller, Worldcraft'ın nihai olarak bir perakende ürün olarak piyasaya sürüleceğini gösteriyordu ancak bu planlar hiçbir zaman gerçekleşmedi. Valve ayrıca, geliştiricilerin oyunu değiştirmesine ve modlar oluşturmasına olanak tanıyan bir yazılım geliştirme kiti yayınlamıştır. Her iki araç da 1.1.0.0 sürüm yamasının yayınlanmasıyla önemli ölçüde güncellenmiştir. Birçok destekleyici araç (doku düzenleyiciler, model düzenleyiciler ve çoklu motor düzenleyicisi QuArK gibi rakip bölüm düzenleyicileri dahil) Half-Life ile çalışmak üzere yaratılmış veya güncellenmiştir.

Half-Life'ın kaynak kodu yayınlanmıştır ve son derece popüler Counter-Strike gibi birçok çok oyunculu mod için bir temel olarak kullanılmaktadır. Diğer popüler çok oyunculu modlar arasında Team Fortress Classic, Day of Defeat, Deathmatch Classic, Action Half-Life, Firearms ve Natural Selection bulunmaktadır. Team Fortress Classic ve Deathmatch Classic, Valve Software'de şirket içinde geliştirilmiştir. Counter-Strike ve Day of Defeat gibi, bağımsız geliştiricilerin (kendi deyimleriyle "modcular") çalışması olarak hayata başlayan bazı modlar, daha sonra Valve'den yardım almıştır. Sony Pictures filmi Underworld'ü tanıtmak için yaratılan Underworld Bloodline adlı ücretsiz bir takım tabanlı çok oyunculu mod bile vardı.

Çok sayıda tek oyunculu mod da oluşturulmuştur, bunlardan bazıları şunlardır: USS Darkstar (1999, hayvanbilim araştırma uzay gemisinde fütüristik bir aksiyon-macera), The Xeno Project 1 ve 2 (1999-2005, Xen'de başlayan iki bölümlü bir mod ve yine uzay gemileri içerir), Edge of Darkness (2000, kullanılmayan bazı Half-Life modellerini içerir), Half-Life: Redemption (1999, Gordon Freeman'ı dört ek bölüm ve G-Man ile başka bir karşılaşma için geri getirir), They Hunger (2000-2001, zombileri içeren bir hayatta kalma korku üçlemesi), Poke 646 (2002, geliştirilmiş grafiklerle özgün Half-Life hikayesinin devamı), Point of View, (oyuncu bir Vortigaunt'ı kontrol eder) ve Half Life: Zombie Edition (oyuncu bir Headcrab olarak oynar).

Bazı Half-Life modları nihayetinde perakende raflarına bile girmiştir. Counter-Strike en başarılı olanıydı, beklenmedik bir şekilde bugüne kadarki en çok satan çevrimiçi oyun haline gelmiştir ve beş farklı sürümde piyasaya sürülmüştür: tek başına bir ürün olarak (2000), Platinum Collection'ın bir parçası olarak (2000), Counter-Strike: Condition Zero (2004),  Half-Life 2'nin Source motorunda çalışan Counter-Strike: Source ve serinin en yeni üyesi olan Counter-Strike: Global Offensive (2012). Team Fortress Classic, Source motorunda görsel bir yükseltmeye uğramış ve stilize edilmiş bir şekilde Team Fortress 2 olmuştur. Day of Defeat de Source motorundan payına düşeni almış ve Day of Defeat: Source olmuştur. Gunman Chronicles (2000), (tek oyunculu moduna vurgu yapan, fütürist bir Batı filmi tarzı toptan dönüşüm) da bağımsız bir ürün olarak piyasaya sürülmüştür.

Oyun müziği[edit]

Half-Life'ın oyun müziği, serinin geri kalanı için müziklerin çoğunu da besteleyen Kelly Bailey'nin özel olarak bestelediği parçalarından oluşmaktadır. Kendisi ayrıca oyunun ses tasarımından da sorumluydu.

Sahne arkası[edit]

Oyunun geliştirilmesinin başlarında, mizahi bir yemek kavgası fikrinin bir kafeteryada gerçekleşmesi önerilmiştir, bu fikir sonunda reddedilmiştir.[17]

Tırı vırı[edit]

  • Half-Life serisi, H. G. Wells'in The War of the Worlds filminin çeşitli uyarlamalarından ilham almaktadır; seri boyunca görünen Vortigauntlar, War of the Worlds TV dizisindeki Mor-Tax uzaylılarıyla benzerlikler taşır.
  • Half-Life ve üç genişlemesi bilimsel terimlerle adlandırılmıştır. "Half-life", radyoaktif bozunmayı ifade eder.
  • Gordon birinci bölümde tehlike giysisini giydiğinde, iki tane boş tehlike giysisi yuvası bulunmaktadır. Decay geliştiricisi Gearbox CEO'su Randy Pitchford'a göre, bunlar Decay ana kahramanları Gina Cross ve Colette Green'e aitti (veya onlar tarafından kullanılmıştı).
  • Doom Eternal oyununda, Fortress of Doom'daki kitaplık birkaç tane farklı Easter egg göndermesi içerir. Bir kitabın adı olan "Mesa Science Monthly: Predicting Unforeseen Consequences", hem Black Mesa Araştırma Tesisi'ne hem de özgün Half-Life'ın üçüncü bölümüne bir göndermedir.

Sergi[edit]

Logolar ve tanıtım görselleri[edit]

Menüler[edit]

Ekran görüntüleri[edit]

Diğer[edit]

Kaynaklar[edit]

Half-Life/tr
Combine OverWiki has more images related to Half-Life/tr.
  1. Half-Life Çıktı GameSpot (19 Kasım 1998) sitesinde (arşivlenmiş)
  2. PlayStation 2'de Half-Life (2001) IGN sitesinde (arşivlenmiş)
  3. Half-Life 1 Beta yayınlandı on Steam. Erişim tarihi: 2019-05-07.
  4. Steam'de Half-Life 1 güncellemesi yayınlandı. Erişim tarihi: 2019-05-07.
  5. Half-Life ESRB'nin web sitesinde. Erişim tarihi: 2020-03-05.
  6. Half-Life on Steam
  7. The Final Hours of Half-Life: Behind Closed Doors at Valve Software GameSpot (19 Ekim 2004) sitesinde (arşivlenmiş)
  8. PC Accelerator dergisi
  9. Half-Life ready to radiate at E3 Business Wire (12 Haziran 1997) sitesinde (arşivlenmiş)
  10. About Valve ValveSoftware.com sitesinde (arşivlenmiş)
  11. Awards and Honors ValveSoftware.com sitesinde (arşivlenmiş)
  12. The Gamasutra Quantum Leap Awards: First-Person Shooters Gamasutra (1 Eylül 2006) sitesinde (arşivlenmiş)
  13. Analysis: Valve's Lifetime Retail Sales For Half-Life, Counter-Strike Franchises Gamasutra (3 Aralık 2008) sitesinde (arşivlenmiş)
  14. Half-Life Bugün 10 Yaşında Resmi Steam web sitesinde (19 Kasım 2008)
  15. Top Game Servers By Players GameSpy sitesinde (arşivlenmiş)
  16. Half-Life decays to $1 GameSpot (19 Kasım 2008) sitesinde (arşivlenmiş)
  17. Half-Life 2: Raising the Bar
  18. E3 Report on Half-Life Wavelength (25 Haziran 1998) sitesinde (arşivlenmiş)

Harici bağlantılar[edit]

Videolar[edit]